AnttiKapanen Jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas.

Regimenteillä rauhaan

Reformaattori Lutherin ja Apostoli Paavalin mukaan Jumala hallitsee maailmaa kahden regimentin eli hallintavallan avulla. Ensinnäkin hengellisessä regimentissä (regnum Christi) Pyhä Henki luo kristittyjä eli Kristuksessa vanhurskaita ihmisiä Jumalan sanan ja pyhien sakramenttien kautta. Toisaalta maallinen regimentti (regnum civile) pakottaa vaikka miekan avulla pahuuteen taipuvat ihmiset ulkonaisesti rauhallisiksi. Esivalta on peräisin Jumalalta, ja siksi sitä vastaan ei saa kapinoida. Jopa pakanallisessa Roomassa kristityt pyrkivät noudattamaan lakia ja järjestystä. Kenelle vero - sille vero, kenelle tulli - sille tulli.

Melko yleisesti ajatellaan, että puolustustarkoituksessa ihminen voi toimia rauhallisella omallatunnolla, sillä siten turvataan rakkaiden ja lähimmäisten elämää (poliisi, puolustusvoimat, oikeuslaitos).

Regimenttioppia ei ole lainkaan sisäistetty opin hengen mukaisesti erinäisissä diktatuureissa. Runsaasti esimerkkejä löytyy viime vuosidan maailmansodista ja vallankumouksista. Nykypäivän räikeimmät ongelmavyyhdit löytynee antikristillisen Isis-järjestön hyökkäyksista ja terrorismin eri muodoista. Median ja ääriryhmien väärinkäyttämä marttyyri-sana tarkoitti alunpitäen täysin terroristin vastakohtaa. Oikea ja puhdas marttyyri ei koskaan tappanut eikä käyttänyt väkivaltaa, hän uhrautui Jeesuksen mallin mukaan, hän oli todellinen pasifisti! Peace for all.


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miten nuo regimentit toimii muiden jumalien ja uskontojen alueilla?

Käyttäjän AnttiKapanen1 kuva
Antti Kapanen

uskon että tuo maallinen regimentti toimii kaikkialla lain puitteissa, mutta hengellinen toiminut melko hyvin esimerkiksi Pohjoismmaissa n. 500 viuotta

Toimituksen poiminnat